Încarcă acum

Teoremă Imposibilă a Adevărului Mincinos: O Explorare a Gropii de Iepuri Cognitive

 

Băi, fraților, și soroilor (dacă există așa ceva, că în internetul ăsta te aștepți la orice), azi vă bag într-o ciorbă de paradoxuri din care nici măcar cel mai șmecher logician n-ar ieși fără să-și prindă urechile. Țineți-vă bine, că dăm drumul la o teorie atât de șocantă, încât o să vă întrebați dacă nu cumva am fumat ceva expirat.

 

Ipoteza Șocantă (sau Minciuna Inițială, Alegeți Voi):

 

Adevărul, în forma lui pură, neatinsă de șmecherii și artificii, a devenit atât de rar și de prețios, încât… nu mai funcționează. Da, ați citit bine. Adevărul simplu, gol-goluț, e ca o monedă veche, roasă de vreme, pe care nu ți-o mai primește nici măcar automatul de cafea.

 

De ce? Pentru că… (Aici Vine Partea și Mai Șocantă):

 

Sindromul „Băiatul Care Striga Lupul” la Scară Globală: Am mințit atât de mult, colectiv, ca societate (în reclame, în politică, în relații, pe Facebook, peste tot), încât am creat un fel de câmp magnetic al neîncrederii. Acum, chiar și când cineva spune adevărul, creierul nostru, antrenat să detecteze minciuni, ridică un mare semn de întrebare.

 

Atracția Interzisului (Sau Efectul „Nu Deschide Ușa Aia!”): Dacă le spui oamenilor „Atenție, aici e o minciună!”, îi faci instantaneu curioși. E ca și cum ai pune un afiș mare pe o ușă pe care scrie „NU INTRAȚI!”. Ghici ce vor face toți? Exact. Vor încerca să vadă ce-i dincolo de ușă. Minciuna, sau promisiunea ei, devine un magnet pentru atenție.

 

Confirmarea Bănuielilor (Sau Cum Ne Place Să Avem Dreptate, Chiar și Când Ne Înșelăm): Când anunți că bagi o minciună, îi faci pe oameni să caute activ dovada că ai mințit. Și, ghici ce? Creierul uman e expert în a găsi tipare, chiar și acolo unde nu există. Așa că, inevitabil, vor „găsi” minciuna, chiar dacă tu ai spus, de fapt, adevărul. Și se vor simți grozav de inteligenți pentru asta.

 

Paradoxul Suprem (Sau Cireașa de pe Tortul Nebuniei):

 

Deci, iată-ne ajunși într-un punct în care, pentru a spune un adevăr important, trebuie să-l îmbraci în haine de minciună. Trebuie să-l prezinți ca pe ceva suspect, interzis, controversat. Doar așa va fi luat în seamă. Doar așa va fi analizat, disecat, întors pe toate părțile. Și, poate, doar poate, în tot acest proces, adevărul va reuși să-și facă loc, să iasă la suprafață, ca o floare de lotus dintr-o mlaștină de neîncredere.

 

Sau Minciuna Finală, Care E, De Fapt, Adevărul

 

Suntem o specie ciudată, nu-i așa? Am creat o lume în care adevărul trebuie să se deghizeze în minciună pentru a supraviețui. O lume în care ne place mai mult să căutăm minciuni decât să îmbrățișăm adevăruri. O lume în care… (completați voi, că eu m-am pierdut în propriile mele aberații).

 

P.S.: V-am zis că tot ce scriu aici e o minciună, nu? Sau era… adevărul? Vă las pe voi să decideți. Distracție plăcută! (Și nu uitați să căutați minciuna aia mare, gogonată. E pe undeva, ascunsă bine. Sau poate… nu e?)

 

Bun, deci am stabilit că trăim într-o lume unde adevărul trebuie să poarte mască de carnaval ca să fie băgat în seamă. Dar de ce? Hai să săpăm mai adânc, cu riscul de a ne prăbuși într-o vizuină de iepure logică din care nu mai ieșim.

 

Analogia 1: Efectul Streisand Inversat (Sau Cum Să Ascunzi Un Elefant Roz în Mijlocul Camerei)

Vă amintiți de efectul Streisand, nu? Când încerci să ascunzi ceva, de fapt, îi faci și mai multă reclamă. Ei bine, aici avem de-a face cu un fel de efect Streisand inversat. În loc să încercăm să ascundem adevărul, îl expunem ostentativ, dar îl etichetăm ca fiind fals. E ca și cum ai pune un elefant roz în mijlocul camerei și ai lipi pe el un afiș mare pe care scrie „ACEST ELEFANT NU EXISTĂ!”. Ce vor face oamenii? Vor deveni obsedați de elefantul roz. Vor căuta dovezi că nu e roz, că nu e elefant, că nu există. Și, în tot acest proces, vor ajunge să-l vadă cu adevărat.

 

Trimitere 1: „1984” de George Orwell (Sau Ministerul Adevărului care Minte)

 

Orwell a intuit perfect acest mecanism. În „1984”, Ministerul Adevărului era, de fapt, responsabil cu fabricarea minciunilor. Dar, prin simplul fapt că se numea „Ministerul Adevărului”, îi făcea pe oameni să se întrebe: „Oare chiar mint tot timpul? Oare nu cumva, printre toate minciunile, strecoară și câte un adevăr?”. Această îndoială, această suspiciune constantă, era exact ceea ce Partidul își dorea. Pentru că îndoiala te face să gândești. Iar gândirea, dragii mei, e periculoasă.

 

Analogia 2: Jocul de-a V-ați Ascunselea cu Realitatea (Sau Cum Ne Place Să Fim Păcăliți)

 

Gândiți-vă la un truc magic. Știm că e o iluzie, știm că magicianul ne păcălește, dar tot ne place să fim uimiți. De ce? Pentru că există o plăcere perversă în a fi înșelat, în a încerca să descifrezi cum am fost înșelați. Ei bine, cam așa funcționează și cu adevărul „mincinos”. Știm că e o capcană, știm că cineva încearcă să ne manipuleze, dar tot suntem atrași de joc. Vrem să fim mai deștepți decât celălalt, vrem să găsim „minciuna”, chiar dacă asta înseamnă să dăm peste adevăr.

 

Trimitere 2: Experimentul lui Asch (Sau Presiunea de a Te Conforma, Chiar și Când Știi că Greșești)

 

Experimentul lui Asch a arătat cât de ușor suntem influențați de opinia majorității, chiar și atunci când știm că majoritatea se înșală. Ei bine, în lumea noastră saturată de informații false, majoritatea pare să creadă în minciuni. Așa că, chiar și când cineva spune adevărul, ne simțim presați să-l punem la îndoială, să-l considerăm o minciună, doar pentru a ne conforma „normei”.

 

Sau O Altă Minciună, Care E, De Fapt, O Metaforă, Care E, De Fapt, Un Adevăr… Sau Nu?)

 

Suntem prinși într-o buclă, fraților. O buclă în care adevărul se ascunde în spatele minciunii, minciuna se deghizează în adevăr, iar noi, ca niște detectivi amatori, încercăm să descurcăm ițele. Dar poate că tocmai asta e ideea. Poate că, în tot acest haos, în toată această confuzie, adevărul își găsește, într-un final, calea spre lumină. Sau poate că nu. Cine știe? Eu sigur nu. (Sau poate că da…?)

P.S.: Daca gasesti unde am băgat trimiterea ascunsa in acest text vei fi zeu. Dar nu te lauda, ca poate nu e nici una!

 

Partajează acest conținut:

Propria Ta comunitate Adult

Eu sunt analfabetul si scriu doar aberații si prostie pe acest blog. In absolut orice scriu inserez o minciună gogonată, uneori la vedere, alteori ascunsa. Daca le găsești, ai tot respectul meu, pentru ca multi nu reușesc.

Publică comentariul